Ανόρθωση μετώπου-οφρύων (Browlift)

Η ανόρθωση μετώπου-οφρύων πρόκειται για μια ιδιαίτερα διαδεδομένη αισθητική επέμβαση στο πρόσωπο. 

Με την πάροδο του χρόνου είναι λογικό να παρατηρείται μια πτώση της περιοχής του μετώπου η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε πτώση των φρυδιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δίνεται μια αίσθηση  κούρασης στο πρόσωπο αλλά και θλίψης καθώς η γωνία του φρυδιού πέφτει και τα μάτια φαίνονται μικρά. Παράλληλα αυξάνεται αντιδραστικά η δράση των μυών που ανορθώνουν τα φρύδια κάνοντας έτσι εντονότερη τη ρυτίδωση του μετώπου.

Με το χειρουργείο της ανόρθωση του μετώπου-οφρύων επιτυγχάνεται η ανόρθωση του άνω τριτημορίου του προσώπου με ταυτόχρονη διόρθωση και βελτίωση του σχήματος των φρυδιών.

Η χειρουργική επέμβαση εν συντομία

Η χειρουργική επέμβαση της ανόρθωσης μετώπου-οφρύων  πραγματοποιείται με δύο τεχνικές, την ανοιχτή και την ενδοσκοπική.

Ανοιχτή επέμβαση ανόρθωσης μετώπου-οφρύων

browlift surgery 2

Κατά την τεχνική αυτή σχεδιάζεται μια τομή κατά μήκος τη γραμμής του τριχωτού της κεφαλής  στο ύψος του μετώπου. Δια μέσου της τομής αυτής πραγματοποιείται αποκόλληση των ιστών του μετώπου, συνήθως μέχρι τη γραμμή των φρυδιών. Στη συνέχεια οι ιστοί ανορθώνονται  και σταθεροποιούνται σε υψηλότερο σημείο ενώ αφαιρείται και η περίσσεια του δέρματος που βρίσκεται πίσω από τη γραμμή των μαλλιών.

Η συγκεκριμένη τεχνική, αν και η πλέον παραδοσιακή υστερεί λόγω της μεγάλης σε έκταση τομής, παρότι κρυμμένης μέσα στα μαλλιά, αλλά  και του μεγάλου χρόνου αποθεραπείας.

Ενδοσκοπική επέμβαση ανόρθωσης μετώπου-οφρύων

browlift surgery 1

Η ενδοσκοπική τεχνική για την ανόρθωση μετώπου-οφρύων είναι η πιο σύγχρονη τεχνική. Περιλαμβάνει τη δημιουργία πολύ μικρών σε έκταση τομών, της τάξεως μερικών χιλιοστών, μέσα στο τριχωτό της κεφαλής, δια μέσου των οποίων και με τη βοήθεια κάμερας (ενδοσκοπίου) επιτυγχάνεται η επιθυμητή ανόρθωση.

Με τη χρήση ειδικών ραμμάτων στήριξης  εξασφαλίζεται μεγάλη διάρκεια αποτελέσματος. Η αποθεραπεία είναι αρκετά πιο σύντομη, συγκριτικά με την ανοιχτή τεχνική, και οι τομές σχεδόν αδιόρατες.

Ανάρρωση μετά το χειρουργείο

Η επέμβαση της ανόρθωσης του μετώπου-οφρύων μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό γενική αναισθησία καθώς επίσης και με τοπική νάρκωση και μέθη.

Η διάρκεια της επέμβασης κυμαίνεται από 1,30 έως 2 ώρες.

Η διανυκτέρευση  στην κλινική δεν κρίνεται απαραίτητη αλλά φυσικά εξαρτάται σε κάθε περίπτωση από την επιθυμία του ασθενή. 

Τα ράμματα αφαιρούνται σε δέκα ημέρες όποτε έχει υποχωρήσει και ένα μεγάλο μέρος των οιδηματων στην περιοχή της επέμβασης.

Μετεγχειρητική παρακολούθηση

Τις πρώτες 48 ώρες συνίσταται ανάπαυση. Απαραίτητη επίσης είναι η αποφυγή έντονης σωματικής δραστηριότητας για 3 με 4 εβδομαδες.
Η αποχή από την εργασία κυμαίνεται από 2 έως τρεις εβδομάδες κατά περίπτωση.
Μετά το χειρουργείο ακολουθεί μια επίσκεψη στον ιατρό για αφαίρεση των ραμμάτων και παρακολούθηση των τομών. Στη συνέχεια πραγματοποιείται ένα ακόμα ραντεβού στους 3 μήνες όπως επίσης και στο τέλος του πρώτου έτους από την επέμβαση.

Επιπλοκές της ανόρθωσης μετώπου-οφρύων​

Η χειρουργική επέμβαση ανόρθωσης μετώπου-οφρύων είναι μια επέμβαση ρουτίνας με εξαιρετικά αποτελέσματα για την πλειονότητα των ασθενών. Ωστόσο, όπως και με οποιαδήποτε επέμβαση υπάρχει και μια πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών όπως οι ακόλουθες: