Πολύ συχνά εμφανίζονται στο σώμα και στο πρόσωπο δερματικές βλάβες που μπορεί να θορυβήσουν τους ασθενείς είτε για λόγους υγείας είτε για αισθητικούς λόγους. Απαραίτητη σε κάθε περίπτωση κρίνεται η κλινική εξέταση με σκοπό την εκτίμηση της δερματικής βλάβης. Ο ιατρός θα σας ενημερώσει για την αναγκαιότητα αφαίρεσης της κάθε βλάβης καθώς και την ενδεδειγμένη τεχνική για την αφαίρεση της.
Πρόκειται για καλοήθεις δερματικές βλάβες που μπορεί να εμφανιστούν στο πρόσωπο και στο σώμα. Είναι δυνατόν να υπάρχουν από τη γέννηση ή να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της ζωής. Το χρώμα τους ποικίλει από ανοιχτό καφέ αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιάζουν μια πιο σκουρόχρωμη εικόνα. Το μέγεθος τους επίσης ποικίλει και μπορεί να αυξάνεται με μικρότερο ή μεγαλύτερο ρυθμό.
Η χειρουργική εκτομή είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για αφαιρεθεί ένας σπίλος. Εξασφαλίζει την πλήρη αφαίρεση του ενώ στην συνέχεια αποστέλλεται για βιοψία έτσι ώστε να τεθεί η διάγνωση με την εξέταση του σπίλου κάτω από το μικροσκόπιο. Η χειρουργική εκτομή γίνεται υπό τοπική αναισθησία και είναι μια τελείως ανώδυνη διαδικασία. Καταλείπει μια ουλή που το μέγεθος της εξαρτάται από το μέγεθος του σπίλου. Η επούλωση στην πλειονότητά των περιπτώσεων είναι άριστη.
Σε ορισμένες περιπτώσεις και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις η αφαίρεση ενός σπίλου μπορεί να γίνει με την τεχνική της κατεφαπτομένη εκτομής. Η τεχνική αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι δεν περιλαμβάνει την τοποθέτηση ραμμάτων και άρα ένα καλύτερο αισθητικά αποτέλεσμα αλλά υπάρχει ένα ποσοστό έως και 30% επανεμφάνιση του σπίλου.
Σε ολόκληρο σχεδόν το σώμα υπάρχουν σμηγματογόνοι αδένες οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή του σμήγματος, μια φυσική ουσία που αποτρέπει την ξηρότητα του δέρματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις ένας τέτοιος αδένας μπορεί να αποφραχθεί με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η απέκκριση του σμήγματος κάτι που οδηγεί στο σχηματισμό της κύστης. Οι κύστεις αυτές μπορεί να μεγαλώσουν αρκετά σε μέγεθος και ενίοτε να επιμολυνθούν.
Η χειρουργική εκτομή αποτελεί τον ασφαλέστερο τρόπο αφαίρεσης μιας κύστης. Υπό τοπική αναισθησία και με μια μικρή τομή αφαιρείται ολόκληρη η κύστη με το τοίχωμα της ελαχιστοποιώντας έτσι τις πιθανότητες να επανεμφανιστεί.
Πρόκειται για μια καλοήθη υπερπλασία του λιπώδους ιστού και εκδηλώνεται σαν μια ψηλαφητή διόγκωση κάτω από το δέρμα. Η διάγνωση τίθεται με την κλινική εξέταση και πιο σπάνια μπορεί να χρειαστεί να γίνει και κάποιος υπεροχογραφικός έλεγχος. Η χειρουργική εκτομή είναι ο ασφαλέστερος τρόπος αφαίρεσης ενός λιπώματος. Όταν το μέγεθος του είναι μικρό πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία ενώ για μεγαλύτερα λιπώματα είναι πιθανό να χρειαστεί συνδυασμός μέθης και τοπικής αναισθησίας.
Η χειρουργική εκτομή οποιασδήποτε δερματικής βλάβης υπό τοπική αναισθησία πραγματοποιείται στο ιατρείο. Πρόκειται για μια ασφαλέστατη παρέμβαση με ελάχιστες και πολύ σπανιες επιπλοκές όπως επιμόλυνση του τραύματος, υπερτροφικές ουλές, επανεμφάνιση της βλάβης.
Πρόκειται για καλοήθεις δερματικές βλάβες ,μικρότερες ή μεγαλύτερες που συνήθως συνδέονται με το δέρμα με ένα λεπτό μίσχο. Η αφαίρεση γίνεται στην πλειονότητά των περιπτώσεων με την τεχνική της κατεφαπτομένη εκτομής αλλά μπορεί να εφαρμοστεί και η ηλεκτροκαυτηρίαση.