Σπίλοι και δερματικές βλάβες

 

Είναι σωστό να “πειράξουμε” ένα σπίλο(ελιά)?

Ποιές δερματικές βλάβες χρειάζεται να αφαιρέσουμε?

Πότε είναι η κατάλληλη περίοδος να προχωρήσουμε σε μια επέμβαση αφαίρεσης ενός σπίλου?

Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που απασχολούν συχνά τους ασθενείς που έχουν εμφανίσει κάποια δερματική βλάβη. Όλες οι μελαγχρωματικλες βλάβες δεν χρήζουν χειρουργικής αφαίρεσης. Είναι πολλά τα χαρακτηριστικά μιας τέτοιας βλάβης που θα αξιολογήσει ο ιατρός για να καταλήξει στην καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση, είτε αυτή περιλαμβάνει απλή παρακολούθηση είτε χειρουργική εκτομή.

Παράλληλα το καλοκαίρι δεν αποτελεί την καταλληλότερη περιόδο για τη διενέργεια μιας χειρουργικής αφαίρεσης λόγω της αναπόφευκτης έκθεσης στον ήλιο, με εξαίρεση τις δερματικές βλάβες που απαιτούν άμεση εκτομή.

Η χειρουργική αφαίρεση μιας μελαγχρωματικής βλάβης πραγματοποιείται ως επι το πλέιστον με τοπική αναισθησία. Ακολουθείται πάντα από βιοψία η οποία θα θέσει και την οριστική διάγνωση. Πρόκειται για μια σχετικά απλή διαδικασία που πραγματοποιείται στο ιατρείο και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στη καθημερινότητα του. Συνιστάται η αποφυγή έντονης σωματικής καταπόνησης και τοπική περιποίηση του τραύματος.