Ουλές δέρματος - Διόρθωση ουλών

Ο σχηματισμός ουλής είναι μια απόλυτα φυσιολογική διαδικασία που ακολουθεί οποιασδήποτε λύση της συνέχειας του δέρματος είτε αυτή γίνεται εσκεμμένα στα πλαίσια μια χειρουργική επέμβασης είτε σαν συνέπεια κάποιου τραυματισμού.
Η ποιότητα μιας ουλής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Μπορεί να οφείλεται σε κακές συνθήκες επούλωσης όπως συρραφή υπό τάση, φτωχή τεχνική συρραφής, επιμόλυνση του τραύματος, ελλειπή προφύλαξη και περιποίηση της ουλής. Μπορεί επίσης να σχετίζεται και με ενδογενείς παράγοντες που σχετίζονται με τον ίδιο τον ασθενή.
Οι δύο βασικές κατηγορίες προβληματικής επούλωσης είναι οι Υπερτροφικές Ουλές και τα Χηλοειδή.

derma-oules-upertrofikes

Υπερτροφικές ουλές

Οι υπερτροφικές ουλές εμφανίζονται συνήθως σαν διογκωμένες, εξέρυθρες ουλές και μπορεί να παρουσιάσουν σταδιακά μια βελτίωση της εικόνας τους. Η ωρίμανση τους διαρκεί περίπου ένα με δύο έτη και στο τέλος απομένει μια ουλή μαλακή στη σύσταση της, ανοιχτόχρωμη, μεγαλύτερη σε έκταση και διάμετρο από την αρχική τομή.

Χηλοειδή

Τα χηλοειδή εμφανίζονται αρχικά σαν διογκωμένες, εξέρυθρες ουλές που τελικά επεκτείνονται έξω από τα όρια της αρχικής τομής. Με την πάροδο του χρόνου εμφανίζουν ιδιαίτερα σκληρή υφή και μπορεί να συνοδεύονται και από συμπτωματολογία όπως κνησμό (φαγούρα), αίσθημα καψίματος, ήπιο πόνο.

 

derma-oules-xeiloidi
shutterstock_393764941

 

Η διόρθωση μιας ουλής εξαρτάται από το είδος του υπάρχοντος προβλήματος. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές όπως εκτομή και επανασυρραφη της τομής, έγχυση κορτικοστεροειδούς εντός της βλάβης, πιεστική εφαρμογή επίθεμάτων σιλικόνης.
Θα πρέπει στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι ειδικά στην περίπτωση που τα αίτια μια κακής ποιοτικά ουλής είναι ενδογενή, δηλαδή έχουν να κάνουν με τον μηχανισμό επούλωσης του ασθενούς, οποιαδήποτε παρέμβαση έχει μικρές πιθανότητες να εξασφαλίσει μια βελτιωμένη ουλή σε σχέση με την αρχική.

Ραγάδες

Με τον όρο ραγάδες εννοούμε τις γραμμοειδείς δερματικές ουλές που παρατηρούνται συνήθως μετά από απότομη διάταση του δέρματος όπως λόγω αύξησης του βάρους ή του ύψους. Εμφανίζουν συχνότερα οι γυναίκες κυρίως στους μαστούς, τους γλουτούς, τους μηρούς και την κοιλιά.

Δεδομένου ότι οι ραγάδες είναι μόνιμες βλάβες του δέρματος η χειρουργική εκτομή τους αποτελεί και την πιο δραστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση τους. Για παράδειγμα κατα τη διάρκεια μιας επέμβασης κοιλιοπλαστικής μπορούμε να απαλλαγούμε από τις ραγάδες καθώς εκτέμνονται μαζί με την αφαιρούμενη περίσσεια δέρματος.

 

derma-oules-ragades

Η χειρουργική εκτομή οποιασδήποτε δερματικής βλάβης υπό τοπική αναισθησία πραγματοποιείται στο ιατρείο. Πρόκειται για μια ασφαλέστατη παρέμβαση με ελάχιστες και πολύ σπανιες επιπλοκές όπως επιμόλυνση του τραύματος, υπερτροφικές ουλές, επανεμφάνιση της βλάβης.