Βοτουλινική τοξίνη

Τι ειναι η Βοτουλινικη τοξινη

Πρόκειται για μια χημική ουσία και συγκεκριμένα πρωτεΐνη που παράγεται από τον μικροοργανισμό Clostridium Botulinum.
Επιδρά στη νευρομυική σύναψη δηλαδή στη σύνδεση των νεύρων με τους μυς. Εμποδίζει με τον τρόπο αυτό την αποστολή νευρικών σημάτων στους μυς και κατ’επέκταση τη σύσπαση τους.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δημοφιλή ελάχιστα παρεμβατική αισθητική θεραπεία με άμεσα αποτελέσματα. Εφόσον εφαρμοστεί στον κατάλληλο υποψήφιο και στη σωστή δόση προκαλεί χαλάρωση των μυών και άρα χαλάρωση του υπερκειμένου δέρματος απαλύνοντας έτσι τις ρυτίδες έκφρασης.

Απευθύνεται σε γυναίκες και άνδρες που επιθυμούν να διορθώσουν και να απαλύνουν τις ρυτίδες έκφρασης, να επιτύχουν τόνωση του περιγράμματος και βελτίωση στην περιοχή του λαιμού και να αποκτήσουν γενικότερη και πιο ξεκούραστη όψη χωρίς αλλοίωση των φυσικών χαρακτηριστικών.
Επίσης αφορά και σε νεότερους ασθενείς που θέλουν να προλάβουν την εγκατάσταση των ρυτίδων έκφρασης λόγω αυξημένης κινητικότητας των μυών του προσώπου.

Περιοχές εφαρμογής

 

  • Μέτωπο
  • Μεσοφρυο
  • Γύρω από τα μάτια (πόδι χηνας)
  • Πλάγια επιφάνεια της μύτης (bunny lines)
  • Γωνία στόματος (marionette lines) και περιστοματικά
  • Λαιμός (neck bands)

Διαδικασία εφαρμογής

Η διαδικασία είναι γρήγορη, εύκολη και πραγματοποιείται σε επίπεδο ιατρείου. Γίνεται κατάλληλη προεργασία των σημείων εφαρμογής με αντισηπτικό διάλυμα. Στη συνέχεια με μικρές, σχεδόν ανώδυνες ενέσεις το διάλυμα ενίεται στους μύες που επιθυμούμε να αδρανοποιήσουμε. Στη συνέχεια δίνονται οι απαραίτητες οδηγίες και ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητες του.
Μετά από 10 με 15 ημέρες ακολουθεί επανεξέταση και επανεκτίμηση του αποτελέσματος για τυχόν διορθώσεις.

Οδηγίες μετά την εφαρμογή

Ιδιαίτερη σημασία χρειάζεται να δωθεί στις οδηγίες μετά τη συνεδρία της Βοτουλινικής τοξίνης. Για 4 με 5 ώρες πρέπει να αποφεύγεται η κατάκλιση, το σκύψιμο, η άρση βάρους και η έντονη σωματική καταπόνηση. Επίσης απαγορεύεται το μασάζ στις περιοχές εφαρμογής, η έκθεση τους σε ζεστό αέρα και ζεστό νερό.

Ανεπιθύμητες ενέργειες-Επιπλοκές

Η έγχυση της τοξίνης επειδή είναι τοπική δεν παρουσιάζει συστηματικές παρενέργειες.
Σπάνια μπορεί να παρατηρηθούν εκχυμώσεις (μελανιές) στα σημεία ένεσης, αίσθημα βάρους κατά τις πρώτες ημέρες το οποίο υποχωρεί γρήγορα, μη συμμετρική εξάλειψη των ρυτίδων που διορθώνεται στην επανεξέταση.
Η πιο σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια της συγκεκριμένης θεραπείας είναι η βλεφαρόπτωση η οποία είναι εξαιρετικά σπάνια αλλά πάντα αντιμετωπίσημη.

Διάρκεια αποτελέσματος

Η διάρκεια του αποτελέσματος κυμαίνεται από 4 έως 6 μήνες . Η διάρκεια ωστόσο μπορεί να επεκταθεί μετά από κάποιες επαναλήψεις της συγκεκριμένης θεραπείας.

Αντενδείξεις εφαρμογής βοτουλινικής τοξίνης

Οι αντενδείξεις για τη θεραπεία της Βοτουλινικής τοξίνης είναι ελάχιστες όπως:

  • Εγκυμοσύνη
  • Λήψη αντιπηκτικης αγωγής
  • Θηλασμός

Συνδυασμός με άλλες θεραπείες

Η θεραπεία της Βοτουλινικής τοξίνης μπορεί να εφαρμοστεί και με άλλες θεραπείες για ένα καλύτερο συνδυαστικά αποτέλεσμα. Μερικές από αυτές είναι το υαλουρονικό οξύ, τα νήματα, η μεσοθεραπεία, το χημικό peeling