Ανόρθωση μαστών-Μαστοπηξία

Τι ειναι η μαστοπηξια

Η μαστοπηξία ή αλλιώς ανόρθωση μαστών πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση που αφορά σε ασθενείς οι οποίες δεν είναι ικανοποιημένες με το σχήμα των μαστών τους αλλά δεν επιθυμούν να αλλάξουν το μέγεθος τους. Συνήθως οι μαστοί είναι πτωτικοί είτε λόγω θηλασμού και τεκνοποίησης είτε λόγω ηλικίας. Πιο σπάνια μπορεί να αφορά και σε νεότερες ασθενείς

 

Η χειρουργική επέμβαση εν συντομία

Η ανόρθωση των μαστών μπορεί να γίνει με πολλές και διαφορετικές τεχνικές. Στόχος είναι πάντα η άρση της θηλή και της θηλέας άλω σε μια ψηλότερη θέση έτσι ώστε να βρίσκεται στο κέντρο του μαστού και η βελτίωση του σχήματος του μαστού. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συνδυαστεί και με την τοποθέτηση ενθέματος σιλικόνης  για τις κύριες που επιθυμούν ένα ιδιαίτερα πλούσιο και τονισμένο μπούστο και επιθυμούν ταυτόχρονα και μια αύξηση του μεγέθους των μαστών.

Το χειρουργείο περιλαμβάνει μια τομή γύρω από τη θηλέα άλω η οποία επεκτείνεται προς τα κάτω, δηλαδή προς την υπομάστιο πτυχή καθώς και μια τομή κατά μήκος αυτής. Σε κάποιες περιπτώσεις η τομή στην υπομάστιο μπορεί να αποφευχθεί. Δια μέσου της τομής αυτής επιτυγχάνεται η ανόρθωση του μαστού και η τοποθέτηση ενθέματος εφόσον έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο.

Ανάρρωση μετά το
χειρουργείο

Η αποθεραπεία μετά από μια επέμβαση μαστοπηξίας είναι σχετικά ανώδυνη. Απαραίτητη κρίνεται η παραμονή στην κλινική για ένα συνήθως βράδυ. Σε ορισμένες περιπτώσεις τοποθετούνται παροχετεύσεις που αφαιρούνται σε μια με δύο ημέρες. Τα ράμματα είναι απορροφήσιμα και κατά συνέπεια δε χρειάζεται να αφαιρεθούν. Μετά το χειρουργείο και για ένα μήνα εφαρμόζεται πιεστική περίδεση(αθλητικός στηθόδεσμος) ενώ απαγορεύεται η έντονη σωματική καταπόνηση για ένα μήνα. Η αποχή από την εργασία δεν ξεπερνά τις δύο εβδομάδες.

Η οδήγηση καλό είναι να αποφεύγεται μέχρι πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Μετεγχειρητική παρακολούθηση

Τις δύο με τρεις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο  συνίσταται ξεκούραση. Μια ημέρα μετά την αφαίρεση των παροχετεύσεων επιτρέπεται η διαβροχή  των τραυμάτων ενώ μετά την πρώτη εβδομάδα επιτρέπεται κάποια ήπια δραστηριότητα όπως περπάτημα. 

Στις δύο εβδομάδες ακολουθεί μια επίσκεψη στον ιατρό για παρακολούθηση της μετεγχειρητικής πορείας και έλεγχο των τομών. 

Στη συνέχεια πραγματοποιείται ένα ακόμα ραντεβού στους 3 μήνες όπως επίσης και στο τέλος του πρώτου έτους από την επέμβαση

Πιθανές επιπλοκές

Η ανόρθωση μαστών είναι μια ασφαλής χειρουργική επέμβαση με άριστη μετεγχειρητική πορεία για την πλειονότητα των ασθενών. Ωστόσο, όπως και με οποιαδήποτε επέμβαση υπάρχει και η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών όπως οι ακόλουθες:
  • Απώλεια θηλής. Είναι μια εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή (λιγότερο από 0,5%) και οφείλεται στην πλημμελή αιμάτωση της θηλής. Ο κίνδυνος αυξάνεται με το κάπνισμα, την παχυσαρκία, την ηλικία και στην περίπτωση που ο μαστός είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να αναφέρεται εάν υπάρχει κάποιος από τους παραπάνω επιβαρυντικούς παράγοντες στον ιατρό ώστε να γίνει η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής .Εάν συμβεί κάτι τέτοιο στο σημείο της θηλής απομένει μια ουλή. Σε κάθε περίπτωση όμως υπάρχουν τεχνικές αποκατάστασης της θηλής.
  • Απώλεια η μείωση της αισθητικότητας της θηλής: Μπορεί να εμφανιστεί σε ποσοστό 5-15% και συνήθως αφορά σε μεγάλους μαστούς
  • Διάσπαση τομής- Υπερτροφικές ουλές: Στην πλειονότητά των περιπτώσεων οι τομές της ανόρθωσης των μαστών εμφανίζουν πολύ καλή επούλωση. Ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις και πιο συχνά στην περιοχή της υπομαστίου μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα στην επούλωση.
  • Αιμάτωμα: Πρόκειται για συγκέντρωση μικρής ή μεγαλύτερης ποσότητας αίματος στο στήθος. Είναι εξαιρετικά σπάνια σε ποσοστό 1% ιδίως με τη χρήση παροχετεύσεων.
  • Θηλασμός: Ο θηλασμός δεν επηρεάζεται σε ένα ποσοστό 70-80% των περιπτώσεων.