Αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες. Η επίπτωση είναι υψηλότερη σε περιοχές όπως η Βόρεια Αμερική, Αυστραλία καθώς και στη Βορειοδυτική Ευρώπη.

Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού αυξάνει με την αύξηση της ηλικίας, και εμφανίζεται κυρίως μετά την ηλικία των 50. Τα προεμμηνοπαυσιακά χρόνια χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης της επίπτωσης της νόσου, ο οποίος όμως πέφτει σημαντικά μετά την εμμηνόπαυση.

Πρέπει  να τονίσουμε ότι η αποκατάσταση μετά από οποιαδήποτε χειρουργική θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού δεν αποτελεί αισθητική επέμβαση. Έχει σαν σκοπό να αποκαταστήσει την ανατομία του μαστού και να επιφέρει  συμμετρία ανάμεσα στους δύο μαστούς

Η θεραπεία του καρκίνου του μαστού και ιδίως το χειρουργικό κομμάτι της αποτελεί μια τραυματική εμπειρία για την ασθενή. Έχει στην πλειονότητά των περιπτώσεων δραματική επίδραση στην ψυχολογία της ασθενούς επηρεάζοντας καθοριστικά την καθημερινότητα της.

Ο πλαστικός χειρουργός οφείλει να κατανοεί το ποσό σημαντική είναι η αποκατάσταση μετά από οποιαδήποτε χειρουργική θεραπεία αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού και να προσφέρει την κατάλληλη επιλογή για την κάθε ασθενή με το μέγιστο δυνατό αισθητικό  αποτέλεσμα.

shutterstock_413299186

Στις μέρες μας χάρη στην πρόοδο και εξέλιξη της πλαστικής χειρουργικής έχουμε μια πληθώρα επιλογών για την αποκατάσταση του μαστού ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της κάθε ασθενούς.  
Η επέμβαση αποκατάστασης του μαστού μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά τον ίδιο χρόνο με την επέμβαση της μαστεκτομής όποτε μιλάμε για άμεση αποκατάσταση.
Μπορεί ωστόσο να πραγματοποιηθεί και σε δεύτερο χρόνο όποτε μιλάμε για απώτερη αποκατάσταση.

Δύο λοιπόν είναι οι βασικές τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν:

  • Αποκατάσταση με ενθέματα σιλικόνης 
  • Αποκατάσταση με αυτόλογους  ιστούς