Ωτοπλαστική

Τι ειναι η ωτοπλαστικη

Η ωτοπλαστική πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση που στοχεύει στην βελτίωση του σχήματος και τη διόρθωση των αφεστώτων ώτων. Τα αφεστώτα ώτα ή αλλιώς «πεταχτά αυτιά» αφορούν μια συγγενή ,δηλαδή κληρονομική κατάσταση που συχνά αποτελεί αιτία χλευασμού τόσο για τα παιδιά όσο και τους ενήλικες. Με την ωτοπλαστική επιτυγχάνεται αναπροσαρμογή της θέσης των αυτιών σε σχέση με την κεφαλή έτσι ώστε να προβάλλουν λιγότερο ενώ μπορεί να γίνει και παρέμβαση στο σχήμα του λοβίου του αυτιού.

Η ωτοπλαστική πραγματοποιείται μετά την ηλικία των 7 ετών όποτε και έχει ως επί το πλείστον ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του αυτιού. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει περιορισμός στην ηλικία που θα διενεργηθεί η επέμβαση προτιμάται η παιδική ηλικία καθώς προφυλάσσει το παιδί από πιθανό χλευασμό λόγω του ιδιαίτερου αυτό χαρακτηριστικού. Φυσικά μπορεί να αφορά και σε ενήλικες ασθενείς , αν και αυτό είναι πιο σπάνιο.
Λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι ασθενείς είναι στην πλειονότητά των περιπτώσεων ανήλικοι, οι γονείς είναι αυτοί που καλούνται να λάβουν την απόφαση έχοντας πάντα σαν γνώμονα τα οφέλη για το παιδί.

otplastiki-img1

Η χειρουργική επέμβαση εν συντομία

Με την ωτοπλαστική μπορούμε να παρέμβουμε σε διαφορετικά μέρη της ανατομίας του αυτιού. Συνηθισμένα σημεία που παρεμβαίνουμε είναι η κόγχη,δηλαδή η κοιλότητα που υπάρχει στη μεσότητα του αυτιού, η έλικα καθώς επίσης και η ανθέλικα, δύο πτυχώσεις στην έξω μοίρα του αυτιού.
Το χειρουργείο περιλαμβάνει αναδιαμόρφωση του χόνδρου του αυτιού. Παράλληλα μπορεί να αφαιρεθεί και ένα μικρό τμήμα δέρματος από την οπίσθια επιφάνεια του αυτιού. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές ωτοπλαστικής ανάλογα με την περίπτωση και η κατάλληλη θα συζητηθεί κατόπιν συμβουλευτικής με τον ιατρό.

Οι τομές στην ωτοπλαστική

Οι τομές στην ωτοπλαστική παρουσιάζουν άριστη επούλωση στην πλειονότητά των περιπτώσεων και δεδομένου ότι βρίσκονται στην οπίσθια επιφάνεια του αυτιού είναι σχεδόν αδιόρατες. Αρχικά οι ουλές είναι λίγο πιο έντονες έχοντας ροζ χροιά η οποία με τον καιρό φθήνει αποκτώντας μια λευκωπη χροιά.

otplastiki-img2

Ανάρρωση μετά το
χειρουργείο

Η διάρκεια του χειρουργείου δεν ξεπερνά συνήθως τις 2 ώρες και πολύ σπάνια κρίνεται απαραίτητη η διανυκτέρευση στην κλινική. Στην οπίσθια επιφάνεια του αυτιού υπάρχουν ράμματα τα οποία αφαιρούνται σε 7 με 10 ημέρες. Απαραίτητη είναι η χρήση πιεστικής περίδεσης με τη μορφή επιδέσμου κεφαλής συνεχώς για τις πρώτες 5 ημέρες και έπειτα κατά τη διάρκεια του ύπνου για ένα μήνα.

Μετεγχειρητικές οδηγίες

Μετά την επέμβαση συνίσταται η αποφυγή έντονης σωματικής καταπόνησης για 48 ώρες. Μετά από μερικές ημέρες οι ασθενείς μπορούν να κάνουν ήπιες δραστηριότητες όπως περπάτημα ενώ η έντονη άσκηση μπορεί να ξεκινήσει μετά τις 4-6 εβδομάδες. Η επιστροφή στη δουλειά είναι δυνατή μετά την πρώτη εβδομάδα.
Τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι ορατά άμεσα με την εικόνα των αυτιών να βελτιώνεται διαρκώς το πρώτο τρίμηνο καθώς υποχωρούν τα οιδήματα. Μετά την αφαίρεση των ραμμάτων πραγματοποιείται ακόμα ένα ραντεβού στους 3 μήνες για παρακολούθηση της μετεγχειρητικής πορείας όπως επίσης και στο τέλος του πρώτου έτους από την επέμβαση.

Πιθανές επιπλοκές

Η ωτοπλαστική πρόκειται για μια επέμβαση ρουτίνας. Ωστόσο όπως συμβαίνει σε κάθε χειρουργείο μπορεί να υπάρξουν και κάποιες επιπλοκές.