Ρινοπλαστική

Τι ειναι η ρινοπλαστικη
Η ρινοπλαστική πρόκειται για μια από τις πιο διαδεδομένες αισθητικές παρεμβάσεις στο πρόσωπο. Στοχεύει στη βελτίωση του σχήματος της μύτης καθώς και στη βελτίωση της αναπνοής σε περιπτώσεις που εκτός από αισθητικό συνυπάρχει και λειτουργικό πρόβλημα.
rinoplastiki xeir

Η χειρουργική επέμβαση εν συντομία

Η ρινοπλαστική πρόκειται για μια επέμβαση που πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Περιλαμβάνει μια μικρή τομή στη στυλίδα, το λεπτό τμήμα δηλαδή της μύτης που βρίσκεται στο κατώτερο σημείο αυτής ανάμεσα στα ρουθούνια. Η τομή επεκτείνεται στη συνέχεια στην εσωτερική επιφάνεια των ρουθουνιών και μέσω αυτής γίνεται προσβάσιμη ολόκληρη η ανατομία της μύτης.
Στη συνέχεια γίνονται οι απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να διορθωθεί το υπάρχον πρόβλημα. Μπορεί λοιπόν να διορθωθεί η «καμπούρα » στη ράχη της μύτης, να λεπτύνει το ακρορίνιο, να στενέψει η βάση της μύτης. Αντίστοιχα μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις και στο διάφραγμα όταν αυτό είναι στραβό ώστε να ευθειαστεί διορθώνοντας έτσι και οποιαδήποτε παρέκκλιση της μύτης από τη μέση γραμμή.
Η διάρκεια της ρινοπλαστικής είναι κατά μέσο όρο 3 ώρες , ανάλογα βέβαια με την περίπτωση.

Ανάρρωση μετά το
χειρουργείο

Απαραίτητη κρίνεται η παραμονή στην Κλινική για ένα βράδυ. Μετά την επέμβαση τοποθετούνται εντός των ρουθουνιών δύο αιμοστατικοί σπόγγοι( ταμπόν) για 2 ημέρες. Για το λόγο αυτό υπάρχει μια δυσκολία στην αναπνοή τις πρώτες 48 ώρες.
Η ρινοπλαστική συνοδεύεται από ήπιο πόνο και έτσι απλά αναλγητικά αρκούν για τη μετεγχειρητική αναλγησία. Εφόσον έχει γίνει παρέμβαση στο διάφραγμα τοποθετείται και ένας νάρθηκα σιλικόνης εκατέρωθεν αυτού. Τέλος εάν η επέμβαση αφορά και στη διόρθωση οστικών τμημάτων της μύτης εφαρμόζεται μετά το χειρουργείο και ένας νάρθηκας στη ράχη της μύτης.
Οι νάρθηκες καθώς και τα ράμματα αφαιρούνται σε 7 ημέρες.

Μετεγχειρητική παρακολούθηση

Μετά το χειρουργείο είναι απαραίτητη η ανάπαυση για δύο με τρεις ημέρες. Έπειτα μπορεί να ξεκινήσει κάποια ήπια δραστηριότητα. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται ώστε να αποφευχθεί οποιοσδήποτε τραυματισμός. Η έντονη σωματική άσκηση καλό είναι να αποφεύγεται τις δύο πρώτες εβδομάδες.
Η επιστροφή στην εργασία συνήθως είναι δυνατή μετά από 10 ημέρες όποτε έχουν υποχωρήσει τα οχήματα και πιθανές εκχυμώσεις.
Στη συνέχεια πραγματοποιείται ένα ακόμα ραντεβού στους 3 μήνες όπως επίσης και στο τέλος του πρώτου έτους από την επέμβαση.

Επιπλοκές της ρινοπλαστικής

Η ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση ρουτίνας με εξαιρετικά αποτελέσματα για την πλειονότητα των ασθενών. Ωστόσο, όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση μπορεί να υπάρξουν και κάποιες επιπλοκές όπως οι ακολουθες: