Ρυτιδοπλαστική (Facelift)

Τι ειναι η ρυτιδοπλαστική

Η ρυτιδοπλαστική πρόκειται για μια ιδιαίτερα δημοφιλή αισθητική επέμβαση στο πρόσωπο με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Αφορά ως επί το πλείστον σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας καθώς με την πάροδο του χρόνου το δέρμα καθώς και οι υποκείμενοι μύες γίνονται πιο χαλαροί ενώ το δέρμα χάνει τη σφριγηλότητά του και τον τόνο του. Αυτό έχει ως συνέπεια τη σταδιακή πτώση των δομών, την αλλοίωση του περιγράμματος και την εικόνα ενός γερασμένου προσώπου. Παράλληλα παρατηρείται απώλεια λίπους και άρα όγκου σε διάφορα σημεία του προσώπου όπως τα ζυγωματικά και οι παρειές .Καθοριστική είναι και η επίδραση της ηλικίας ακτινοβολίας γνωστή και ως φωτογήρανση.
Η ρυτιδεκτομή στοχεύει να αναστρέψει τις αλλαγές αυτές που παρατηρούνται στο πρόσωπο αλλά και στο λαιμό. Μπορεί επίσης να συνδυαστεί με άλλες χειρουργικές επεμβάσεις όπως η βλεφαροπλαστική ή η ανόρθωση μετώπου (Browlift).

facelift procedure

Η χειρουργική επέμβαση εν συντομία

Απαραίτητη πριν από την επέμβαση είναι μια ενδελεχής συμβουλευτική ώστε να προσδιοριστεί η έκταση του προβλήματος και εάν αφορά σε πρόσωπο και λαιμό. Με τον τρόπο αυτό θα αποφασιστεί εάν θα διενεργηθεί Ολική Ρυτιδεκτομή (Full Facelift), είτε Μίνι Ρυτιδεκτομή (Mini Facelift)

Ολική Ρυτιδεκτομή (Full Facelift)

Κατά την Ολική Ρυτιδεκτομή πραγματοποιείται έγερση και κινητοποίηση του δέρματος και του υποδόριου λίπους από τους υποκείμενους μύες. Η κινητοποίηση αυτή εκτείνεται στις παρειές έως τα πλάγια της μύτης, τη γωνία του στόματος, το περίγραμμα της γνάθου και επεκτείνεται και στην περιοχή του λαιμού. Αυτό επιτυγχάνεται δια μέσου μιας τομής που ξεκινάει από το τριχωτό της κεφαλής πάνω από το αυτί, περνάει μπροστά από τον έξω ακουστικό πόρο, ελίσσεται γύρω από το λοβίο και καταλήγει πίσω από το αυτί.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διευκρινιστεί πως η προαναφερθείσα κινητοποίηση δεν περιλαμβάνει μόνο το δέρμα και το υποκείμενο λίπος αλλά και το μυοαπονευρωτικό πέταλο του προσώπου, δηλαδή ένα ισχυρό στρώμα συνδετικού ιστού πάνω από τους μύες του προσώπου γνωστό και ως SMAS. Το πέταλο αυτό είναι στην ουσία που θα στηρίξει την ανόρθωση των υπερκείμενων ιστών καθώς είναι ιδιαίτερα ισχυρό και εξασφαλίζει μακράς διάρκειας αποτέλεσμα. Στη συνέχεια το δέρμα έρχεται χωρίς τάση να «αγκαλιάσει» το νέο περίγραμμα εξασφαλίζοντας εάν άρτιο αποτέλεσμα.

Μίνι Ρυτιδεκτομή (Mini Facelift)

Η Μινι Ρυτιδεκτομή περιλαμβάνει μια μικρότερης έκτασης τομή που περιορίζεται μόνο μπροστά από το αυτί. Οι αρχές του χειρουργείου είναι οι ίδιες αλλά η ανόρθωση περιορίζεται έως το ύψος της γνάθου με μικρή επομένως δυνατότητα παρέμβασης στο λαιμό.
Η διάρκεια της επέμβασης κυμαίνεται από 3 έως 4 ώρες ανάλογα με την τεχνική που θα εφαρμοστεί.

Ανάρρωση μετά το
χειρουργείο

Απαραίτητη κρίνεται η παραμονή στην κλινική για ένα ή δύο βράδια ανάλογα με την περίπτωση. Στην πλειονότητά των περιπτώσεων τοποθετούνται παροχέτευσεις οι οποίες αφαιρούνται συνήθως την επόμενη ημέρα του χειρουργείου. Επίσης αμέσως μετά την επέμβαση εφαρμόζεται πιεστική περίδεση με τη μορφή νάρθηκα κεφαλής ο οποίος αφαιρείται μετα την πρώτη εβδομαδα. Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 7 ημέρες.

Μετεγχειρητική παρακολούθηση

Η ανάρρωση είναι συνήθως ομαλή αλλά ποικίλει από ασθενή σε ασθενή. Στην αρχή παρατηρείται οίδημα στην περιοχές της επέμβασης και πιθανών να υπάρχουν και κάποιες εκχυμώσεις. Τα συμπτώματα υποχωρούν μετά το πέρας της δεύτερης εβδομάδες.
Τις δύο με τρεις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο συνίσταται ξεκούραση ενώ μετά την πρώτη εβδομάδα επιτρέπεται κάποια ήπια δραστηριότητα όπως περπάτημα.
Έντονη σωματική άσκηση απαγορεύεται τον πρώτο μήνα ενώ η οδήγηση καλό είναι να αποφεύγεται έως ότου έχουν υποχωρήσει όλα τα συμπτώματα.
Η επιστροφή στη δουλειά προτείνεται μετά από μια εβδομάδα τουλάχιστον, όποτε έχει υποχωρήσει ένα μεγάλο ποσοστό του οιδήματος.
Στη συνέχεια πραγματοποιείται ένα ακόμα ραντεβού στους 3 μήνες όπως επίσης και στο τέλος του πρώτου έτους από την επέμβαση.

Πιθανές επιπλοκές

Η ρυτιδεκτομή είναι μια ασφαλής χειρουργική επέμβαση με άριστη μετεγχειρητική πορεία για την πλειονότητα των ασθενών. Ωστόσο, όπως και με οποιαδήποτε επέμβαση, υπάρχει και η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών όπως οι ακολουθες: