Βλεφαροπλαστική

Τι ειναι η βλεφαροπλαστικη
Η βλεφαροπλαστική αποτελεί μια από τις πιο συχνές αισθητικές επεμβάσεις στο πρόσωπο. Απευθύνεται σε ασθενείς με περίσσεια δέρματος στο άνω βλέφαρο καθώς και σε ασθενείς με «σακούλες » κάτω από τα μάτια. Η χαλάρωση του δέρματος στο άνω βλέφαρο δείχνει το βλέμμα κουρασμένο και μπορεί να δυσχαιρένει ακόμα και την όραση. Από την άλλη οι «σακούλες » κάτω από τα μάτια στερούν από το βλέμμα τη φρεσκάδα και τη νεότητα του δίνοντας συνολικά στο πρόσωπο μια αίσθηση κούρασης.
vlefaroplastiki-img1

Η χειρουργική επέμβαση εν συντομία

Η επέμβαση στην άνω βλεφαροπλαστική περιλαμβάνει αφαίρεση της περίσσειας του δέρματος του κινητού άνω βλεφάρου καθώς και μικρής ποσότητας λίπους που εντοπίζεται στην έσω μοίρα αυτού. Από την άλλη η κάτω βλεφαροπλαστική περιλαμβάνει αφαίρεση της περίσσειας του δέρματος του κάτω βλεφάρου και αφαίρεση ή συνηθέστερα ανακατανομή του λίπους που προβάλει στην περιοχή.
Η διάρκεια της βλεφαροπλαστικής είναι περίπου μια ώρα για τα άνω βλέφαρά και μιάμιση ώρα για τα κάτω βλέφαρά. Εάν πρόκειται για άνω βλεφαροπλαστική αυτή μπορεί με ασφάλεια να πραγματοποιηθεί με τοπική νάρκωση ενώ εάν περιλαμβάνει και τα κάτω βλέφαρά προτιμάται η επέμβαση να γίνεται στην κλινική με τοπική αναισθησία σε συνδυασμό με μέθη.
Η συρραφή των τομών περιλαμβάνει ενδοδερμική ραφή, δηλαδή μια ραφή με το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα ενώ τα ράμματα αφαιρούνται σε 5 ημέρες. Πάνω από τα ράμματα τοποθετούνται ειδικές αυτοκόλλητες ταινίες για την προστασία των τομών οι οποίες αφαιρούνται μαζί με τα ράμματα σε 5 ημέρες.

Τομές στη βλεφαροπλαστική

Οι τομές στην βλεφαροπλαστική έχουν άριστη επούλωση και είναι σχεδόν αδιόρατες. Στο άνω βλέφαρο η τομή γίνεται κατά μήκος της βλεφαρικής πτυχής. Στο κάτω βλέφαρο η τομή γίνεται λίγα χιλιοστά κάτω από τις βλεφαρίδες.
Στην αρχή οι τομές είναι ελαφρώς ερυθρές αλλά με τον καιρό η ερυθρότητα υποχωρεί και το σημάδι είναι αδιόρατο. Φυσικά ο χρόνος επούλωσης ποικίλει από άτομο σε άτομο.

Ανάρρωση μετά το
χειρουργείο

Η βλεφαροπλαστικη δεν απαιτεί διανυκτέρευση στην Κλινική. Μερικές ώρες μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του με οδηγίες. Συνήθως υπάρχουν εκχυμώσεις γύρω από τα βλέφαρά που υποχωρούν πλήρως σε μια εβδομάδα.

Μετεγχειρητικές οδηγίες

Απαραίτητη κρίνεται η ανάπαυση για 2 με 3 ημέρες. Έπειτα επιτρέπεται το περπάτημα και ήπια άσκηση ενώ καλό είναι να αποφεύγεται η έντονη σωματική καταπόνηση για ένα μήνα περίπου. Τα ράμματα αφαιρούνται σε 5 ημέρες ενώ ακολουθεί επίσκεψη στον ιατρό μετά από ένα μήνα για παρακολούθηση της μετεγχειρητικής πορείας.
Η οδήγηση επιτρέπεται συνήθως μετά από μια εβδομάδα και εφόσον έχει υποχωρήσει οποιαδήποτε ενόχληση η πόνος.
Στη συνέχεια πραγματοποιείται ένα ακόμα ραντεβού στους 3 μήνες όπως επίσης και στο τέλος του πρώτου έτους από την επέμβαση.

Επιπλοκές της βλεφαροπλαστικής

Η βλεφαροπλαστική πρόκειται για μια επέμβαση ρουτίνας με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση υπάρχουν και κάποιες πιθανές επιπλοκές όπως παρακάτω: