Ανόρθωση μηρών

Τι ειναι η ανορθωση μηρων

Η ανόρθωση μηρών πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση που έχει σαν σκοπό την αντιμετώπιση της χαλάρωσης στην περιοχή της έσω επιφάνειας των μηρών. Το δέρμα της συγκεκριμένης περιοχής έχει το χαρακτηριστικό ότι είναι πιο λεπτό σε σχέση με το υπόλοιπο κάτω άκρο και για το λόγο αυτό εμφανίζεται συχνά χαλαρό και πτωτικό λόγω απώλειας βάρους, ηλικίας η εκτεταμένης λιποαναρρόφησης.

Η χειρουργική επέμβαση εν συντομία

Η ανόρθωση των μηρών περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της χαλάρωσης στην περιοχή της εσωτερικής επιφάνειας των μηρών δια μέσου μιας τομής η οποία σχεδιάζεται κατά μήκος της μηροβουβωνικής πτυχής. Η τομή λοιπόν είναι στην πλειονότητά των περιπτώσεων οριζόντια ώστε να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο ορατή. Ωστόσο όταν η χαλάρωση είναι εκτεταμένη η παραπάνω τομή μπορεί να περιλαμβάνει και ένα κάθετο τμήμα, κατά μήκος της εσωτερικής επιφάνειας του μηρου, περίπου μέχρι τη μεσότητα του.
Η διάρκεια της επέμβασης κυμαίνεται από δύο έως τρεις ώρες ανάλογα με την έκταση της χαλάρωσης που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.
Μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό μέθη και τοπική αναισθησία αλλά υπάρχει φυσικά και η επιλογή της γενικής αναισθησίας.
Συστήνεται η παραμονή στην κλινική για ένα βράδυ.

Ανάρρωση μετά το
χειρουργείο


Η αποθεραπεία μετά από μια επέμβαση ανόρθωσης μηρών είναι σχετικά ανώδυνη αλλά απαιτεί προσοχή καθώς αφορά μια περιοχή με έντονη κινητικότητα. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης συνήθως τοποθετούνται παροχετεύσεις οι οποίες αφαιρούνται μετά από λίγες ημέρες. Τα ράμματα είναι απορροφήσιμα και γι’ αυτό δε χρειάζεται να αφαιρεθούν.
Εφαρμόζεται πιεστική περίδεση για ένα μήνα με σκοπό τη γρηγορότερη υποχώρηση των οιδημάτων.
Η έντονη σωματική δραστηριότητα, όπως γυμναστήριο, μπορεί να ξεκινήσει μετά από τέσσερις εβδομάδες.

Μετεγχειρητική παρακολούθηση

Τις πρώτες ημέρες απαιτείται ξεκούραση και συνίσταται να αποφεύγεται η έντονη δραστηριότητα. Η διαβροχή των τραυμάτων επιτρέπεται 24 ώρες μετά την αφαίρεση των παροχετεύσεων.
Στις δυο εβδομάδες ακολουθεί μια επίσκεψη στον ιατρό για παρακολούθηση της μετεγχειρητικής πορείας και έλεγχο των τομών.
Στη συνέχεια πραγματοποιείται ένα ακόμα ραντεβού στους 3 μήνες όπως επίσης και στο τέλος του πρώτου έτους από την επέμβαση

Πιθανές επιπλοκές

Η ανόρθωση μηρών πρόκειται για μια ασφαλή χειρουργική επέμβαση με άριστη μετεγχειρητική πορεία για την πλειονότητα των ασθενών. Ωστόσο, όπως και με οποιαδήποτε επέμβαση υπάρχει και η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών όπως οι ακόλουθες: