Κοιλιοπλαστική

Τι ειναι η κοιλιοπλαστικη

Η κοιλιοπλαστική πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση που στοχεύει στην αφαίρεση της περίσσειας δέρματος και λίπους από την κοιλιακή χώρα.
Με την κοιλιοπλαστική επιτυγχάνεται η εκ νέου διαμόρφωση του περιγράμματος στην περιοχή της κοιλιάς, η καλύτερη διαγραφή της μέσης και η μερική απώλεια βάρους. Αφορά ως επί το πλείστον σε περιπτώσεις μεγάλης απώλειας βάρους καθώς και σε κυρίες όπου μετά από μια ή και περισσότερες εγκυμοσύνες παρατηρείται διάσταση των κοιλιακών μυών, χαλάρωση του δέρματος και απώλεια περιγράμματος στην περιοχή της μέσης.

abdominoplasty surgery

Η χειρουργική επέμβαση εν συντομία

Η κοιλιοπλαστική περιλαμβάνει την αφαίρεση της περίσσειας του δέρματος στην περιοχή της κοιλιάς ύπερθεν και κάτωθεν του ομφαλού δια μέσου μιας τομής η οποία σχεδιάζεται ακριβώς πάνω από το τριχωτό του εφηβαίου, παρόμοια με αυτή της καισαρικής τομής αλλά επεκτείνεται στα πλάγια μέχρι τις πρόσθιες άνω λαγόνιες άκανθες. Πάντα όμως σχεδιάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτεται με ευκολία από το μαγιό ή το εσώρουχο. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο ομφαλός απελευθερώνεται και συμπλησιάζονται οι ορθοί κοιλιακοί μύες. Το εναπομείνον δέρμα εν συνεχεία προωθείται προς τα κάτω, αφαιρείται και ο ομφαλός μέσω μιας μικρής τομής τοποθετείται σε νέα θέση, στη μέση της κοιλιακής χώρας.

Mini κοιλιοπλαστική

Η Mini κοιλιοπλαστική αφορά σε ασθενείς που η περίσσεια δέρματος περιορίζεται κάτωθεν του ομφαλού. Έχει το πλεονέκτημα ότι η τομή είναι πολύ μικρότερη της κλασικής κοιλιοπλαστικής αλλά λίγο μεγαλύτερη από την καισαρική τομή. Επίσης ο ομφαλός παραμένει ανέπαφος κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Οι κοιλιακοί μύες μπορούν να συμπλησιαστούν αλλά η έκταση αυτής της παρέμβασης θα συζητηθεί κατόπιν συμβουλευτικής με τον ιατρό.

Κοιλιοπλαστική μετά από Μαζική Απώλεια Βάρους

Η κλασική κοιλιοπλαστική είναι μια από τις πιο συνήθεις χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες υποβάλλονται ασθενείς μετά από Μαζική Απώλεια Βάρους καθώς στις περιπτώσεις αυτές παρατηρείται εκτεταμένη χαλάρωση δέρματος της κοιλιακής χώρας. Μπορεί να συνδυαστεί με άλλες επεμβάσεις όπως ανόρθωση μαστών, ανόρθωση γλουτών , μηροπλαστική, βραχιονοπλαστική πάντα κατόπιν συζήτησης και συμβουλευτικής με τον πλαστικό χειρουργό.

Η κοιλιοπλαστική διενεργείται υπό γενική αναισθησία.
Η διάρκεια της επέμβασης κυμαίνεται από 3 με 4 ώρες ανάλογα με την έκταση του προβλήματος ενώ η διανυκτέρευση στην κλινική θεωρείται απαραίτητη.
Ενίοτε μπορεί να χρειαστεί και η παραμονή στην κλινική για 2 βράδια.
Μπορεί επίσης να συνδυαστεί με λιποαναρρόφηση στην περιοχή της οσφύος (ψωμάκια).

Ανάρρωση μετά το
χειρουργείο

Η αποθεραπεία μετά από μια επέμβαση κοιλιοπλαστικής χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Τοποθετούνται παροχετεύσεις οι οποίες αφαιρούνται μετά από μερικές ημέρες. Τα ράμματα είναι απορροφήσιμα και κατά συνέπεια δε χρειάζεται να αφαιρεθούν. Οι ασθενείς ενθαρρύνονται να κινητοποιηθούν την ίδια ημέρα του χειρουργείου. Σημαντική είναι η εφαρμογή ελαστικής περίδεσης, συνήθως με τη μορφή ζώνης κοιλιάς, για ένα μήνα. Η αποχή από την εργασία είναι απαραίτητη για 7 με 10 ημέρες.

Μετεγχειρητική παρακολούθηση

Τις δύο με τρεις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο συνίσταται ξεκούραση. Η διαβροχή των τραυμάτων επιτρέπεται 24 ώρες μετά την αφαίρεση των παροχετεύσεων ενώ μετά την πρώτη εβδομάδα επιτρέπεται κάποια ήπια δραστηριότητα όπως περπάτημα.
Στις δύο εβδομάδες ακολουθεί μια επίσκεψη στον ιατρό για παρακολούθηση της μετεγχειρητικής πορείας και έλεγχο των τομών.
Στη συνέχεια πραγματοποιείται ένα ακόμα ραντεβού στους 3 μήνες όπως επίσης και στο τέλος του πρώτου έτους από την επέμβαση.

Πιθανές επιπλοκές

Η κοιλιοπλαστική είναι μια ασφαλής χειρουργική επέμβαση με άριστη μετεγχειρητική πορεία για την πλειονότητα των ασθενών.
Ωστόσο ,όπως με οποιαδήποτε επέμβαση υπάρχει και η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών όπως οι ακολουθες: