Λιποαναρρόφηση

Τι ειναι η λιποαναρροφηση

Η λιποαναρρόφηση πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση που έχει σαν σκοπό τη στοχευμένη αφαίρεση λίπους από διάφορες περιοχές του σώματος.
Με την λιποαναρρόφηση επιτυγχάνεται η σμίλευση του σώματος και η βελτίωση του περιγράμματος. Συχνά αναφέρεται και ως λιπογλυπτική με την έννοια ότι μπορεί να συνδυαστεί με μεταμόσχευση του λίπους που έχει αφαιρεθεί σε κάποια άλλη περιοχή του σώματος που χρειάζεται βελτίωση.
Αποτελεί λοιπόν την απόλυτα ενδεδειγμένη τεχνική για την οριστική απαλλαγή από τις επίμονες λιποαποθήκες καθώς αφορά στην οριστική απομάκρυνση των λιποκυττάρων από τις περιοχές ενδιαφέροντος.
Μπορεί να εφαρμοστεί σχεδόν σε κάθε περιοχή του σώματος όπως λαιμό, μπράτσα, κοιλιά, “ψωμακια”, μηρούς, γλουτούς, γόνατά.
Ωστόσο θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές πως η λιποαναρρόφηση δεν αποτελεί λύση κατά της παχυσαρκίας και άρα δε στοχεύει στην απώλεια βάρους.

soma-img6

Η χειρουργική επέμβαση εν συντομία

Η λιποαναρρόφηση περιλαμβάνει τη χρήση αρνητικής πίεσης, αναρρόφησης, και ειδικών ατραυματικών βελόνων (κάνουλες) για την απομάκρυνση των λιποκυττάρων η οποία συνοδεύεται και από μια σχετική σύσφιξη του δέρματος χάρη στη διέγερση των ινοβλαστών.
Η διαδικασία της λιποαναρρόφησης μπορεί να γίνει υπό γενική αναισθησία, μέθη και τοπική νάρκωση ή μόνο τοπική αναισθησία ανάλογα με την έκταση του προβλήματος.
Η διάρκεια επίσης της επέμβασης ποικίλει από 1 έως και 4 ώρες ανάλογα με τον αριθμό του περιοχών που θα λιποαναρροφηθούν.
Η διανυκτέρευση στην κλινική δεν είναι απαραίτητη πάρα μόνο όταν πρόκειται να αφαιρεθούν μεγάλες ποσότητες λίπους και ο ασθενής κινητοποιείται την ίδια ημέρα της επέμβασης. Σε περιπτώσεις που η λιποαναρρόφηση είναι περιορισμένη σε μια περιοχή είναι δυνατή επιστροφή στην εργασία ακόμα και την επόμενη ημέρα.

Ανάρρωση μετά το
χειρουργείο

Η αποθεραπεία μετά από μια επέμβαση λιποαναρρόφησης είναι σχεδόν ανώδυνη. Τοποθετούνται ράμματα στα σημεία από τα οποία εισέρχονται οι κάνουλες τα οποία αφαιρούνται σε 7 με 10 ημέρες. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η εφαρμογή πιεστικής περίδεσης στις περιοχές της επέμβασης καθώς συντελεί στην γρηγορότερη υποχώρηση των οιδημάτων αλλά και προσαρμογή του δέρματος στο νέο περίγραμμα. Η εφαρμογή αυτή θα πρέπει να είναι διαρκής για ένα μήνα.

Μετεγχειρητική παρακολούθηση

Τις δύο με τρεις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο συνίσταται ξεκούραση. Η διαβροχή των τραυμάτων επιτρέπεται 24 ώρες μετά την επέμβαση.
Στις δύο εβδομάδες ακολουθεί μια επίσκεψη στον ιατρό για παρακολούθηση της μετεγχειρητικής πορείας και έλεγχο των τομών.
Στη συνέχεια πραγματοποιείται ένα ακόμα ραντεβού στους 3 μήνες όπως επίσης και στο τέλος του πρώτου έτους από την επέμβαση

Πιθανές επιπλοκές

Η λιποαναρρόφηση είναι μια ασφαλής χειρουργική επέμβαση με άριστη μετεγχειρητική πορεία για την πλειονότητα των ασθενών.
Ωστόσο ,όπως με οποιαδήποτε επέμβαση υπάρχει και η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών όπως οι ακολουθες: